Stacken in Photoshop

Met photoshop kun je snel en eenvoudig je foto's uitlijnen en 'stacken'.  Hieronder een snelle samenvatting van mijn 'stack-workflow'.

Een goede voorbereiding is het halve werk:

Om de foto's goed te kunnen uitlijnen moet er eerst een selectie gemaakt worden van de beste foto's. Onscherpe foto's of foto's met satelliet trails kunnen ervoor zorgen dat Photoshop de foto's niet juist op elkaar gestapeld krijgt.

Om zoveel mogelijk kleur te behouden moet de bestanden bij het converteren van RAW hun 16-bit kleurmodus behouden. Bij het openen van een RAW-bestand staat onderin het Camera-RAW venster een blauwe link. Hierin staat als het goed is 16 bit als kleurmodus. Staat er 8 bit dan kun je op deze link klikken om 16 bit te selecteren. Na het wijzigen van deze instelling zal Photoshop de volgende RAW bestanden die je opent ook in 16 bit openen.Uitlijnen (align):

Zet de selectie van je foto's in een aparte map en kies in Photoshop File-->Automate-->Photomerge


Browse naar je map en selecteer alle bestanden. Meestal voldoet de Auto layout optie. Zorg er wel voor dat 'Blend images Together' uitgevinkt word. Na het klikken op de OK knop heeft je computer even (soms iets meer) tijd nodig om alle beelden te analyseren en uit te lijnen. Hoe lang dit duurt hangt af van de snelheid van je computer en het antal bestanden. We werken wel met grote 16-bits bestanden, dus 100 foto's stacken is waarschijnlijk geen optie voor Photoshop. Je kunt beter 10 hele goede foto's stacken dan 30 redelijke.

Als alles goed gegaan is blijft er een foto venster over met daarin alle geselecteerde foto's in een aparte laag.


Stacken:

Kies Select --> All layers en vervolgens Layers --> Smart Object --> Convert to Smart ObjectAlle lagen zullen worden 'ingepakt' in een Smart Object zichtbaar aan het icoonje in het Layers venster. Dubbelklikken op deze Smart Object layer opent het object waardoor de net ingepakte lagen weer bewerkbaar worden. Dit is nu niet nodig maar het is wel fijn dat al onze oorspronkelijke lagen bewaard en bewerkbaar blijven.


De laatste stap is de 'meng methode' kiezen: Layers --> Smart Object --> Convert to Smart Object --> Stack Mode.


Kies voor Medium of Mean en de ruis verdwijnt als sneeuw voor de zon. De foto is nu (nog steeds als 16 bit beeld) te bewerken.

Zie ook de Adobe website voor meer informatie over Stack modes.