360 graden panorama's in Google maps


Alweer veel te lang geleden had Quicktime een QTVR functionaliteit (QuickTime Virtual Reality) waarmee je in 360 graden virtuele panorama's rond kon kijken. De Mars rovers hadden prachtige panorama's geschoten die je met Quicktime zo zelf kon verkennen.

Helaas laat QTVR zich wat lastig online publiceren maar Google Maps heeft er een mooi alternatief voor.
Omdat ik vaak de vraag krijg hoe ik ze maak, en ik het zo weinig doe dat ik ook steeds het wiel moet uitvinden; hieronder een stappenplan voor het uploaden van j eigen panorama's.

Om je 360 graden panorama's te kunnen laten draaien alsof je zelf weer in het middenpunt staat moet je je panorama eerst voorzien van meta gegevens. Op http://photo-sphere.appspot.com kun je je panorama uploaden om van de juiste gegevens te voorzien.
Na het uploaden worden een aantal gegevens al ingevuld, alleen het Noorden moet je zelf even opzoeken. 0 is midden in de afbeelding. Ik heb daarom de panorama met de poolster in het midden geëxporteerd.


Vervolgens zoek je de juiste locatie op in maps en plaatsje de pinpoint door op de locatie te dubbelklikken. Hierna klik je op next step en krijg je een voorvertoning (meestal wacht ik er niet op want dat duurt best lang).

Nu kun je je afbeelding weer downloaden. In dit nieuwe bestand zitten de meta gegevens waaraan google herkent dat het een panorama is. Wanneer je deze upload op https://www.google.com/maps/views zal het bestand worden gekeurd voor openbare weergave en kun je je virtueel bewegen in je eigen foto.